Programi NARA

Na čuječnosti temelječa kognitivna terapija in intervencije

… so programi s tehnikami čuječnosti zasnovan za boljše soočanje s stresnimi življenjskimi situacijami in za preprečevanje ter obvladovanje depresije. Ponujajo niz preprostih in učinkovitih strategij, ki jih lahko uporabljamo za izboljšanje svojega duševnega in telesnega zdravja.  

nara3

Na čem temelji?

Temelj programa predstavlja na čuječnosti temelječa kognitivna terapija ali MBCT (Mindfullness-Based Cognitive Therapy). To je pristop, ki za boljše obvladovanje stresa in depresije združuje starodavna znanja meditacije z novimi, znanstveno potrjenimi spoznanji kognitivne terapije, ene najbolj uveljavljenih oblik psihoterapije.

Čuječnost pomeni usmerjanje pozornosti na poseben način: z namenom, v sedanjem trenutku, neobsojajoče.

Jon Kabat-Zinn

 

Posameznik se s pomočjo preprostih  vaj meditacije in usmerjanja pozornosti uči čuječnosti – zavedanja in sprejemanja svojih misli, čustev in telesnih občutkov v sedanjem trenutku. To mu pomaga pri oblikovanju novih, bolj učinkovitih načinov za spoprijemanje s stresnimi dogodki ali depresivnim počutjem.

Program NARA dolgoročno vpliva na dvig kakovosti našega življenja, saj je usmerjen v vzpostavljanje drugačnega, sprejemajočega, odnosa do sebe in svojih težav.

Programi NARA

Sodelavci našega centra so usposobljeni za izvajanje na čuječnosti temelječe kognitivne terapije. V okviru tega izvajamo:

Kdo izvaja programe?

Program izvaja skupina univerzitetnih diplomiranih psihologov, ki so se vsaj dve leti dodatno izobraževali pod mentorstvom dr. Patrizie Collard, uveljavljene učiteljice MBCT pristopa (fotografije izobraževalnega procesa si lahko ogledate tukaj). Standardi njihovega izobraževanja so sledili priporočilom Mreže za voditelje programov čuječnosti iz Velike Britanije.

Izvajalci so vključeni v intervizijo in supervizijo svojega dela. Poleg formalnega izobraževanja imajo tudi osebno izkušnjo poglobljenega prakticiranja čuječnosti, ki jo vzdržujejo v vsakodnevni praksi in na vsaj enem 50-urnem treningu letno.

Izkušnje udeležencev

V Programu NARA je od 2012 sodelovalo več kot 250 ljudi. Njihova mnenja in izkušnje kažejo na pozitiven vpliv programa.

Kadar se moje razpoloženje začne slabšati in me vodi v depresijo, se tega hitreje zavem. Sedaj se znam bolje odzvati na to.

Sašo, 33 let

Pogosto naredim vajo dihalni prostor v treh korakih, da se soočim z vsakdanjim stresom.

Marjana, 41 let

Pozitivni učinki so se pokazali tudi v naši znanstveno-raziskovalni evalvaciji Programa NARA.

 

Priročnik 

Izr. prof. dr. Vita Poštuvan in asist. mag. Alenka Tančič Grum sta izdali priročnik za izvajanje vaj čuječnosti namenjen udeležencem Programa NARA – Moč strokovnjakom skozi čuječnost. V elektronski obliki je dostopen na spletnem naslovu Založbe Univerze na Primorskem. Priročnik vas vodi skozi spoznavanje čuječnosti.

Posnetki za izvajanje vaj čuječnosti

Za pomoč pri vadbi čuječnosti vam bodo pomagali posnetki vaj:

Vabljeni tudi k ogledu posnetkov vaj, ki so nastali v sklopu projekta Upravljanje z mejami med delom in zasebnim življenjem in izgorelost: preučevanje povezovalnih mehanizmov in robnih pogojev (J5-9449) in programske skupine Živ? Živ! Raziskovanje in preprečevanje samomora (P3-0384):

Predavanje o čuječnosti v Cankarjevem domu

Vita Poštuvan je v okviru cikla Pozitivna psihologija za boljše življenje, ki ga organizira Cankarjev dom, predstavila temo čuječnosti. Posnetek prvega srečanja februarja 2016 je na voljo tukaj.

 

Teden ozaveščanja o duševnem zdravju preko čuječnosti

V okviru Tedna ozaveščanja o duševnem zdravju, ki je v letu 2015 potekal od 11. do 17. maja 2015, smo za obiskovalce naše spletne pripravili projekt Spoznajmo čuječnost, kjer lahko najdete tudi različne vaje za izvajanje vaj čuječnosti doma. V tistem tednu smo izvedli več delavnic čuječnosti po Sloveniji.

 

Več informacij 

Odgovore na pogosto zastavljena vprašanja o Programu NARA lahko poiščete tukaj.

 

ŠE ZANIMIVO: Oktobra 2015 je britanska parlamentarna skupina izdala poročilo o možnostih vključevanja programov čuječnosti tako v sistem javnega zdravstva kot tudi na področje izobraževanja, v delovne organizacije in v zapore. Poročilo –poudarja pomen na čuječnosti temelječih intervencij pri krepitvi duševnega zdravja, preventivi duševnih bolezni in obravnavi kroničnih telesnih bolezni.

 

up iam, famnit, scsr, živživ

Značke: , , , , ,