Program NARA -obvladovanje stresa in depresije skozi čuječnost

Obvladovanje stresa in depresije skozi čuječnost

Program NARA – Obvladovanje stresa in depresije skozi čuječnost je namenjen vsem, ki si želite bolje obvladovati stres, se soočate s kroničnimi  telesnimi bolečinami ali boleznijo in/ali doživljate  simptome depresije ali anksioznosti, ali ste se v preteklosti zdravili zaradi teh težav.

IMG_5643

Program ni primeren za vas, če ste trenutno v hudi duševni stiski, zaradi katere že obiskujete strokovnjaka.

Pred pričetkom se bomo z vami pogovorili o vseh podrobnostih programa (po telefonu ali na individualnem oz. skupinskem srečanju). Odgovorili vam bomo tudi na vsa morebitna vprašanja v zvezi s srečanji.

NAZAJ NA VSE PROGRAME NARA

Kako poteka program?

Program obsega 8 srečanj, in sicer po 2 – 2, 5 uri na teden, ter eno razširjeno celodnevno srečanje. Delo poteka v skupini do 15 ljudi, saj učenje poteka tudi preko deljenja izkušenj z drugimi. Skupine bodo oblikovane tako, da bodo vanje vključeni ljudje s podobnimi težavami.

Po zaključku 8-tedenskega programa bodo imeli udeleženci Programa NARA – Obvladovanje stresa in depresije skozi čuječnost možnost udeležbe na nadaljevalnih mesečnih srečanjih. Ta služijo kot dodatna spodbuda k nadaljnjemu prakticiranju naučenih vaj ter predstavljajo priložnost za druženje in izmenjavo izkušenj. Termini in lokacije mesečnih srečanj so dostopni na naslednji povezavi.

Katere teme bomo obravnavali v programu?

 • Kako se bolj celostno zavedati in biti prisotni (tukaj in sedaj),
 • Kako s pomočjo meditacijskih tehnik usmerjati našo pozornost.
 • Kako misli, čustva in vedenja vplivajo na naše počutje.
 • Kako prepoznati in spremeniti vzorce mišljenja in navad, ki nas ovirajo pri spoprijemanju s težavami.
 • Kako se soočati s težkimi situacijami.

Sodelovanje v programu

Redno obiskovanje srečanj

Program je namenjen spreminjanju ustaljenih, a neustreznih vzorcev mišljenja in vedenja. Uspeh pri uvajanju sprememb lahko pričakujemo le, če vložimo v učenje novih veščin in spretnosti dovolj časa in truda – zato je pomembno, da se lahko zavežete k redni udeležbi na srečanjih.

Vzeti si čas za aktivnosti doma

Pristop temelji na pripravljenosti za opravljanje domačih nalog, ki vam bodo vzele okoli eno uro na dan. Vključujejo različne naloge, npr. poslušanje posnetkov, prakticiranje meditacijskih vaj, pisanje dnevnika.

Pogosto je težko najti čas za novo aktivnost v vsakodnevnem ritmu. Vendar je redno opravljanje nalog bistven element sprememb. Zato priporočamo, da se v program vključite le, če se čutite zmožni sprejeti vse te zadolžitve.

Potrpežljivost in vztrajnost

Ker bo naše delo usmerjeno v spremembo dobro ustaljenih navad, se rezultati našega truda lahko pokažejo šele čez nekaj časa. Zato bo ob delu potrebna tudi potrpežljivost.

V določenem pogledu bodo naša srečanja podobna vrtnarjenju – najprej bomo pripravili zemljo, posejali semena, jih ustrezno zalivali in negovali ter nato potrpežljivo čakali na rezultate.  

Oprema

Za udeležbo  potrebujete le udobna oblačila in  podlago, na kateri boste lahko ležali ali izvajali lažje telesne gibe. Priporočljivo je imeti s seboj tudi očala, če jih potrebujete za pisanje oz. branje.

Evalvacija programa

Udeležence programa prosimo za izpolnjevanje vprašalnikov ob začetku in zaključku programa. Podatki se hranijo in obdelujejo anonimizirano in nam služijo v namen evalvacije in raziskovanja učinkovitosti programa, kar je bilo pregledano in odobreno s strani etične komisije. Vsi udeleženci so prijazno naprošeni za sodelovanje, vendar reševanje vprašalnikov ni pogoj za vključitev v program.

Cena in lokacije

Cena

Cena programa znaša:

 • 180 € (polna cena)
 • 90 € (znižana cena) za:
  • študente;
  • brezposelne;
  • osebe, ki zaradi težjih kroničnih obolenj niso delazmožne oz. so na daljšem bolniškem stažu; ter
  • upokojence.

V primeru uveljavljanja znižane cene je potrebno dokazilo o statusu poslati po e-pošti na naslov nara@upr.si. 

V ceno so vključeni obiski tedenskih srečanj, razširjeno srečanje s celodnevno izvedbo, pisni materiali ter zgoščenka s posnetki vaj.

V vsaki skupini je prostor za eno osebo, ki si ne more pokriti stroškov za udeležbo. Potrebno je predložiti potrdilo o prejemanju denarne socialne pomoči. V kolikor se bo prijavilo več posameznikov, ki prejemajo denarno socialno pomoč, bomo v skupino sprejeli enega, ostali pa bodo dodani na čakalno listo. 

Lokacije 

Program NARA izvajamo v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Tedenska srečanja programa potekajo v popoldanskih urah. Nove termini in lokacije bodo objavljene na tej povezavi. V tem času nam lahko pišete na naš elektronski naslov nara@upr.si in dodali vas bomo na listo obveščanja.

nara čuječnost

Prijave

Za PRIJAVO izpolnite spletni obrazec na naslednji povezavi.

Na podlagi izpolnjenega obrazca vas bomo kontaktirali in se z vami pogovorili o vključitvi v Program NARA. Ko se dogovorimo za vključitev v program, vas bomo prosili, da poravnate plačilo preko UPN naloga ali spletne banke, in sicer potrebujete za to naslednje podatke:

Naziv: Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič
Naslov: Muzejski trg 2
Kraj: 6000 Koper
IBAN: SI56011006030347928
BIC: BSLJSI2X
Namen plačila: NARA-vaše ime
Referenca: Si00 3-2017
Koda namena: GDSV

Plačila ob morebitnem predčasnem prenehanju obiskovanja Programa NARA žal ne vračamo.

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest, a najkasneje do 3 dni pred pričetkom programa. Če se boste prijavili prepozno, vas bomo o tem obvestili in vključili v obvestila o prihodnjih programih.

Obnovitvena srečanja

Redna vadba čuječnosti in tehnik, naučenih v programu, je ključna za vdrževanje duševnega zdravja. Priključite se našim mesečnim skupinam v Ljubljani ali Mariboru.

Pretekle skupine 

Informacije o preteklih skupinah Programa NARA so na voljo na naslednjih povezavah:

logo nara