O postaji Živ?Živ!

Živ?Živ! je spletna postaja, kjer o duševnem zdravju in samomoru pišejo strokovnjaki in ljudje z osebnimi izkušnjami. Je stičišče informacij, raziskav in preventivnih programov. Želimo, da naša postaja pomaga spregovoriti o samomoru.

Na klopci postaje v miru čakam na vlak. Četudi me boli glava, globoko vdihnem in začutim, koliko dogajanja je okoli mene. Ljudje prihajajo in odhajajo. Vlaki povezujejo majhne vasice in velika mesta. Malo prej se mi je zdelo, da čutim osamljenost, a na postaji je drugače. Vlak ima tudi tokrat zamudo in to je priložnost, da preberem vse, kar danes pritegne mojo pozornost. Vem, da je postaja le del potovanja. Nato se vkrcam na vlak življenja.

Morda si sam v stiski in imaš samomorilne misli. Morda si nekoga izgubil zaradi samomora. Lahko ne veš kaj storiti, ker si pri svojem družinskem članu ali prijatelju opazil poslabšanje razpoloženja in te je strah, da si ne bo kaj naredil.

Morda si učitelj, vzgojitelj, zdravnik, psiholog, medicinska sestra, oskrbnik v domu starejših občanov, policist, duhovnik, gasilec, strojevodja, novinar ali imaš kak drug poklic, kjer se srečuješ z ljudmi v stiski in mislimi o samomoru.

Duševno zdravje te zanima in iščeš informacije. Prispel si na pravo postajo. Živ? Živ!

zivziv-skupna

Uredniki

Spletno stran Živ?Živ! ureja UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora (urednica Vita Poštuvan).

 

Simbolika

Spletna stran je predstavljena kot postaja, saj si tudi samomorilno vedenje lahko predstavljamo kot eno od postaj v življenju. Besedna igra v imenu Živ? Živ! nakazuje, da lahko posameznik s postaje najde pot naprej. Tudi za bližnje po samomoru je lahko žalovanje ena od življenjskih postaj.

Logotip Živ? Živ! zato spominja na znak za postajo, vendar ima v ozadju tudi simbol markacije. Torej slovenski simbol, ki kaže, da smo na pravi poti.

 

Odgovornost

Stran ni namenjena trženju ali oglaševanju za profitne namene.