Spoznajmo čuječnost

Usmerjanje pozornosti na poseben način

O čuječnosti govorimo tedaj, ko prepoznamo težnjo, da bi delovali avtomatično, in se odločimo, da bomo poskusili izstopiti iz tega ter se bolje zavedati vsakega trenutka.

Čuječnost pomeni usmerjanje pozornosti na poseben način: z namenom, v sedanjem trenutku, neobsojajoče. (John Kabat-Zinn)

IMG_5657

NAZAJ NA VSE PROGRAME NARA

V programu uporabljamo veliko vaj, pri katerih namensko usmerjamo pozornost na različne stvari. Pri vajah pa ne gre za to, da jih naredimo uspešno ali neuspešno, pravilno ali nepravilno. Pomembno je, da sebe sprejemamo v raziskovanju, da smo pozorni na to, kaj se nam dogaja. Biti čuječ ne pomeni, da imamo pravila, kako naj bi bilo prav čutiti ali misliti. To je izkušnja v danem trenutku in to je vse, kar je bistveno.

Vabljeni, da za pokušino raziščete nekaj osnovih načel čuječnosti in preizkusite nekaj enostavnih vaj:

Čuječnost je otroška radovednost

Čuječnost je prijaznost

Čuječnost je potrpežljivost

Čuječnost je zaupanje

Čuječnost je nepresojanje

Čuječnost je sprejemanje 

Čuječnost je nenavezanost in neprizadevanje

V kolikor bi želeli čuječnost spoznati bolj poglobljeno, vas vabimo, da obiščete spletno stran Programa NARA, kjer je na voljo še več virtualnih vsebin kot tudi informacije o možnosti vključitve v skupine čuječnosti.


Zapis je del pobude Spoznajmo čuječnost, ki je bil tema Tedna ozaveščanja o duševnem zdravju, ki je potekal od 11. do 17. maja 2015. 

Značke: , , ,