Program NARA – na čuječnosti temelječa podpora žalovanju

Podporne intervencije in skupine

Sklop Programov NARA je zasnovan na psiholoških intervencijah čuječnosti za boljše soočanje z različnimi življenjskimi situacijami in je lahko namenjen splošni javnosti, ljudem v duševni ali telesni stiski, strokovnjakom itd.

NAZAJ NA VSE PROGRAME NARA

Brezplačni skupinski programi čuječnosti so na voljo tudi za podporo pri žalovanju. Vabljeni k prijavi ali posredovanju informativne zloženke.

PROGRAM NARA – NA ČUJEČNOSTI TEMELJEČA PODPORA ŽALOVANJU

… ponuja niz preprostih vaj usmerjanja pozornost, ki jih lahko uporabljamo za izboljšanje duševnega in telesnega zdravja ob smrti bližnje osebe. Žalujočim program pomaga pri soočanju s težko življenjsko situacijo.

Čuječnost pomeni usmerjanje pozornosti naposeben način: z namenom, v sedanjem  trenutku, neobsojajoče (John Kabat-Zinn).

Pogosto je, da žalujočim um pobegne v premlevanje preteklih dogodkov, ki se navezujejo npr. na preživeli čas s pokojno osebo, ali v tuhtanje o prihodnosti, pri čemer jim je težko zavedanje, da pokojne osebe v prihodnje ne bo z njimi. To je normalen, a pogosto boleč proces soočanja z izgubo. Kako se s tem soočimo, je odvisno od naših spretnosti in preteklih vzorcev: npr. nekateri potrebujejo veliko časa za reflektiranje, se osamijo, drugi se usmerijo v aktivnosti. Več o žalovanju si lahko preberete tukaj.
Zavedanje in sprejemanje našega odzivanja na smrt nam pomagata pri oblikovanju učinkovitih načinov za spoprijemanje s tem dogodkom in z vsemi občutki, ki jih smrt bližnjega sproži (npr. žalost, strah, jeza, osamljenost). PROGRAM NARA – NA ČUJEČNOSTI TEMELJEČA PODPORA ŽALOVANJU ponuja skupinsko podporo pri procesu žalovanja, kjer bo ključen poudarek na aktivnem delu na sebi.
V programu bomo naslovili:

 • kako poteka proces žalovanja in kakšen vpliv ima izguba na naše življenje,
 • katere misli, čustveni ali vedenjski odzivi so značilni za vaše doživljanje (žalovanja in vsakdanjih dogodkov) in kako vplivajo na naše telesno in psihično počutje in zdravje,
 • kako spremenim ali sprejmem svoje vzorce, da se lažje soočam s težko življenjsko situacijo,
 • kako s pomočjo meditacijskih tehnik usmerjati našo pozornost,
 • kako krepiti prijaznost do sebe in drugih in kvaliteto našega (so)bivanja.

Program temelji na izkustvenem učenju v majhnih skupinah.

Programa NARA sem se udeležila pred približno tremi leti, ker mi je bilo zelo težko po izgubi moža. Program je bil intenziven, včasih je bilo težko narediti vse vaje doma, se soočiti s svojimi strahovi. Ampak, brez tega bi mi bilo veliko težje v tem obdobju in sem si hvaležna, da sem vztrajala. Pomagalo mi je. (Marija, 56 let)

Temelj programa predstavlja Na čuječnosti temelječa kognitivna terapija (Mindfullness-Based Cognitive Therapy). Pri tem pristopu za boljše obvladovanje stresa in depresije združujemo starodavna znanja meditacije z novimi, znanstveno potrjenimi spoznanji kognitivne terapije, ene najbolj uveljavljenih in učinkovitih oblik psihoterapije. Učinkovitost Programov NARA smo v preteklih skupinah znanstveno potrdili tudi na našem centru.


KOMU JE PROGRAM NAMENJEN?

Program je namenjen odraslim žalujočim, ki so bližnjo osebo izgubili pred približno pol leta, od smrti pa ni minilo več kot 18 mesecev. Časovni okvirji so lahko v nekaterih primerih tudi drugačni, o čemer se individualno pogovorite z izvajalci. Priporoča se, da je od smrti minilo vsaj toliko časa, da imajo udeleženci programa dovolj energije, da se aktivirajo za različne aktivnosti, ki potekajo znotraj programa in med srečanju, in da zmorejo reflektirati svoja občutja.

Program je še posebej primeren za tiste, ki:

 • ste bližnjo osebo izgubili zaradi nenadne smrti (nesreče, hitre bolezni, samomora),
 • zelo močno doživljate bolečino ob smrti (npr. tudi po nekaj mesecih tako močno kot ob prvih tednih po izgubi),
 • se ob žalovanju pojavljajo tudi simptomi depresije ali tesnobe,
 • si želite bolje obvladovati proces žalovanja, delati na sebi in dobiti vpogled v svoje vzorce.

Program ni primeren za vas, če:

 • trenutno nimate časa za opravljanje nalog in redno obiskovanje srečanj,
 • ste v hudi akutni duševni stiski, zaradi katere že obiskujete strokovnjaka.

POTEK PROGRAMA

Program obsega 8 srečanj, in sicer po 2 – 2, 5 uri na teden, ter eno razširjeno celodnevno srečanje. Program izvajamo v skupini do 10 ljudi, saj učenje poteka tudi preko deljenja izkušenj z drugimi. Skupine so oblikovane tako, da so vanje vključeni ljudje s podobnimi izkušnjami.
Pred pričetkom se bomo z vami (po telefonu ali na individualnem oz. skupinskem srečanju) pogovorili o podrobnostih programa. Odgovorili vam bomo tudi na vaša morebitna vprašanja v zvezi s srečanji.
KJE IN KDAJ?
Maribor, pomlad 2018
Program se bo v letu 2018 odvijal v prostorih Psihoterapevtskega in psihodiagnostičnega centra (Barvarska ulica 7) v Mariboru, in sicer v terminih: 1. 3., 8. 3., 15. 3., 22. 3., 29. 3., 12. 4., 26. 4., 10. 5. med 16. in 18. uro ter predvidoma 21. 4. med 9. in 15. uro.

 • Vodi: Vita Poštuvan, pomoč pri izvedbi: Maja Rahne
 • SKUPINA JE ZAPOLNJENA. NA SPODNJEM OBRAZCU SE LAHKO VPIŠETE NA LISTO ZA PRIHODNJE SKUPINE.

Razpoložljiva mesta

V skupini je 10 prostih mest in se zapolnijo na podlagi prijav. V primeru večjega števila prijav bomo poskusili ponuditi dodatne termine oz. program ponoviti (tako v Mariboru kot v drugih krajih). Podrobnosti bomo objavljali na tej spletni strani.

Cena

Program letos poteka v okviru raziskovalno-intervencijskega projekta sofinanciranega s strani ARRS (Z5-7492), zato se je trenutno vanj možno vključiti brezplačno. Po zaključku projekta okvirna redna cena sovpada s cenikom drugih Programov NARA.


VAŠE SODELOVANJE V PROGRAMU

Redno obiskovanje srečanj

Program je namenjen delu na sebi in spreminjanju ustaljenih, a neustreznih vzorcev mišljenja in navad. Uspeh pri uvajanju sprememb lahko pričakujemo le, če vložimo v učenje novih veščin in spretnosti dovolj časa in truda – zato je pomembno, da se lahko zavežete k rednemu prihajanju na srečanja in da imate dovolj energije za takšno aktivnost.

Vzeti si čas za aktivnosti doma

Pristop temelji na pripravljenosti za opravljanje nalog (ki jim rečemo priložnosti za doma), ki vam bodo vzele okoli uro časa na dan. Vključujejo različne naloge, npr. poslušanje posnetkov, vadbo meditacijskih tehnik, pisanje dnevnika.
Pogosto je težko najti čas za novo aktivnost v vsakodnevnem ritmu. Vendar je redno opravljanje vaj doma bistven element sprememb. Če se trenutno ne čutite zmožni sprejeti teh zadolžitev, vam priporočamo, da se v program vključite šele, ko boste na to pripravljeni.

Oprema

Za udeležbo  potrebujete udobna oblačila in  podlago, na kateri boste lahko ležali ali izvajali lažje telesne gibe. Na srečanjih boste prejeli tudi brezplačno avdio in tiskano gradivo, ki vam bo v pomoč pri izvajanju vaj doma.

Potrpežljivost in vztrajnost

Ker bo naše delo usmerjeno v spremembo dobro ustaljenih navad, se rezultati našega truda lahko pokažejo šele čez nekaj časa. Zato bo ob delu potrebna tudi potrpežljivost.

V določenem pogledu bodo naša srečanja podobna vrtnarjenju – najprej bomo pripravili zemljo, posejali semena, jih ustrezno zalivali in negovali ter nato potrpežljivo čakali na rezultate.

Sodelovanje v evalvaciji progama

Program letos poteka v okviru raziskovalno-intervencijskega projekta sofinanciranega s strani ARRS (Z5-7492), zato se je trenutno vanj možno vključiti brezplačno. Vaš prispevek bo sodelovanje pri evalvaciji programa, torej anonimnem oz. zaupnem zbiranju podatkov o vašem počutju in doživljanju, in sicer pred pričetkom, ob koncu in nekaj časa po zaključku programa. To nam bo pomagalo pri nadaljnjem razvoju in evalvaciji.

Po zaključku

Po zaključku programa boste imeli možnost vključitve v skupino udeležencev drugih skupin čuječnosti, ki se vsakih nekaj mesecev sreča z namenom obnovitve pridobljenih znanj.


IZVAJALCI

Vodja projekta je dr. Vita Poštuvan, univerzitetna diplomirana psihologinja in namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM). Ima izkušnje z vedenjsko-kognitivno psihoterapevtskim delom in vodi delavnice čuječnosti od leta 2011. V svojem doktorskem delu je preko poglobljene analize izkušenj žalujočih razvila nov model razumevanja žalovanja.
Pri izvajaju programa bodo sodelovali še drugi usposobljeni psihologi, ki so se izpopolnjevali pod mentorstvom dr. Patrizie Collard, uveljavljene učiteljice iz Velike Britanije. Vsi imajo osebno izkušnjo poglobljenega prakticiranja čuječnosti.


Za prijavo na listo prihodnjih skupin vnesite vaše podatke v prijavnem obrazcu spodaj (ali na povezavi):


Sofinancerji

ARRS (Z5-7492)
UP IAM


* Prva in zadnja fotografija uporabljeni z dovoljenjem avtorice: https://www.flickr.com/photos/smileayam/15252444915/
** Druga fotografija: osebni arhiv V.P.

Značke: , , ,