Skupaj za preprečevanje samomora

Svetovni dan preprečevanja samomora 2018

Vsako leto več 800 000 posameznikov umre zaradi samomora, kar pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi en samomor. Približno 25-krat toliko je poskusov samomora, ki predstavljajo tveganje za kasnejši samomor.

Za takšno statistiko se skrivajo zgodbe posameznikov, ki so zaradi različnih razlogov podvomili o vrednosti oz. smislu življenja. Vsak od teh posameznikov je del skupnosti in je nekomu predstavljal nekoga pomembnega – partnerja, otroka, starša, prijatelja ali znanca. Zaradi samomora so prizadeti najbližji in širša skupnost.

Posamezniki, ki umrejo zaradi samomora, predstavljajo zelo raznoliko skupino, saj je zgodba vsakega posameznika kompleksna in edinstvena, vzroki za samomor pa večplastni. Komplekstnost samomorilnega vedenja predstavlja izziv za strokovnjake na področju preprečevanja samomora, ki pa ga skušamo premagovati z večnivojskim in povezovalnim pristopom.

Za preprečevanje samomorilnega vedenja lahko naredimo največ, če delujemo kot skupnost. Pri tem imamo vlogo prav vsi, vendar se je za to potrebno potruditi. Pomembno je, da se člani skupnosti informirate o samomorilnem vedenju in duševnem zdravju, pripomorete k ozaveščanju, si vzamete čas za bližnje in ljudi v svoji okolici, se borite proti stigmi na področju duševnih težav ter izrazite sočutje do posameznikov v stiski. Skupaj smo lahko bolj uspešni in zato je to sporočilo zajeto tudi v letošnjem geslu Svetovnega dne preprečevanja samomora: “Skupaj za preprečevanje samomora”.

Samomori v Sloveniji v letu 2017

V letu 2017 je v Sloveniji zaradi samomora umrlo 411 posameznikov (327 moških in 84 žensk). Količnik samomora (število umrlih zaradi samomora na 100 000 prebivalcev) je tako znašal 19,89 (31,87 za moške in 8,08 za ženske). Razmerje med moškimi in ženskami je podobno kot v prejšnjih letih znašalo 3,8 proti 1; kar pomeni, da v Sloveniji zaradi samomora umre približno štirikrat več moških kot žensk. Količnik samomora je bil v letu 2017 nekoliko višji kot v letu 2016, vendar še vedno precej nižji, kot v prejšnjih desetletjih.

Prekolesarimo svet

Že peto leto zapored je v sklopu obeležitve svetovnega dneva preprečevanja samomora potekala simbolična akcija Prekolesarimo svet, katere pobudnik je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP), v Sloveniji pa poteka v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Slovenskega združenja za preprečevanje samomora, Slovenskega centra za raziskovanje samomora – Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) in Slovenskega združenje za kvaliteto življenja – Ozara.

Udeleženci akcije so ponovno sledili izzivu, da bi z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Prekolesarjeni kilometri simbolizirajo povezanost sveta pri preprečevanju samomora, saj v akciji sodelujejo udeleženci z vseh celin in številnih držav. V Sloveniji je aktivnost potekala od 10. avgusta do 10. septembra 2018, ko uradno obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Letos je v akciji sodelovalo preko 250 udeležencev, ki so skupaj prekolesarili 32.540,26 kilometrov.

Utrinki s kolesarskih poti

Na kolo so bili vabljeni odrasli, otroci, mladostniki in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj. Z akcijo, v kateri se simbolično poveže ves svet, razširjamo zavedanje, da samomore lahko preprečujemo.

Utrinki s kolesarskih podvigov so se zbirali na Facebook strani dogodka. Poleg fotografij in števila prevoženih kilometrov, so nekateri udeleženci delili tudi svojo motivacijo za sodelovanje v akciji. Nekateri zapisi so bili zelo osebni in so predstavljali izraz tega, kako se samomorilno vedenje dotakne življenja različnih ljudi. Tako so nekateri udeleženci akcije pripovedovali o lastnih stiskah ali pa kolesarili v spomin na svoje bližnje.

Prejeli smo veliko utrinkov s kolesarskih podvigov posameznikov ali manjših skupin, med katerimi številni v akciji sodelujejo že več let zapored, spet drugi pa so se nam pridružili prvič. Kolesarile pa so tudi večje skupine otrok, mladih in odraslih. Starejši odrasli so v akciji sodelovali tudi s pomočjo koles, prilagojenih za sedenje na stolu oz. invalidskem vozičku, kar si zasluži še posebno priznanje.

Več informacij o dogodku najdete tukaj ter na Facebook strani dogodka.