Psiholog v dilemi

Monografija o etičnih vsebinah in etični zavesti v praksi

“Psiholog v dilemi: etične vsebine in etična zavest v praksi” obravnava kompleksna etična vprašanja, s katerimi se soočajo psihologi pri svojem delu.

Ideja o knjigi je nastala spontano med klepetom zaradi velikih potreb in vse kompleksnejših etičnih izzivov, s katerimi se soočajo psihologi na različnih področjih svojega dela.

Knjiga se osredotoča na pomen etičnega ravnanja in razreševanja etičnih dilem v praksi psihologije.

Vsebina

Knjiga je razdeljena v pet vsebinskih sklopov, popisanih v triintridesetih poglavjih, in je nastala v sodelovanju s triinšestdesetimi avtorji.

Knjiga ponuja vpogled v osnovne koncepte o etiki in razvoju standardov etike v psihologiji ter opisuje delovanje komisij in strokovnjakov na tem področju. Prinaša vpogled v različna področja psihološke prakse, popis poučevanja etike, modele razreševanja etičnih dilem in krepitve etične zavesti.

V knjigi je naslovljenih več kot sto avtentičnih primerov etičnih dilem iz področij, kot so vzgoja in izobraževanje, zdravstvena dejavnost, psihološko svetovanje, delo v centrih za socialno delo in varstveno delovnih centrih, šport, delo in organizacija, medicina dela, prometa in športa, policija, krizne situacije ob nesrečah, vojska, zapori, sodno izvedenstvo na področju psihologije v družinskih zadevah, raziskovanje psihologije, glasbenopsihološko raziskovanje, medkulturne kompetence, psihološko ocenjevanje, telepsihologija, mediji in samomorilno vedenje, s katerimi se soočajo psihologi v praksi. To predstavlja dragocen vir za razpravo in razmislek.

Cilj knjige je spodbujanje etične občutljivosti in razvoja etične zavesti med psihologi in tudi drugimi sorodnimi poklici. Avtorji se zavedajo, da ni univerzalnih receptov za reševanje etičnih vprašanj, vendar poudarjajo pomen refleksije, razprave in stalnega učenja.

Izdaja in dostopnost knjige

Knjiga je bila izdana ob robu Kongresa psihologov 2023, kjer so ji posvetili del okrogle mize.

Knjiga je v elektronski obliki prosto dostopna na straneh Založbe Univerze na Primorskem na tej povezavi.

Knjiga je v omejeni izdaji izšla tudi v tiskani obliki, vendar so tiskani izvodi knjige žal že skoraj v celoti pošli. V nadaljevanju prilagamo povezavo do mesta, kjer lahko naročite svoj izvod, v kolikor je ta še na voljo, ali izrazite interes za knjigo, ko bo le-ta ponovno na voljo. (*Ob morebitnem ponatisu, bosta knjiga in poštnina najverjetneje plačljivi.)

 Glede na razpoložljivost in izražen interes je knjiga  na voljo v izbranih knjižnicah in organizacijah.

Za naročilo ali vpis na čakalni seznam ob ponatisu, prosim izpolnite obrazec na tej povezavi.

Knjiga je bila predstavljena tudi na dogodku Torkovo popoldne, ki poteka v organizaciji Društva psihologov Slovenije. Predstavitev si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku (vir videoposnetka: Društvo psihologov Slovenije).

Po izdaji

Vizija dela na področju etike v psihologiji je, da zbrano znanje razširimo med ključne nosilce teh vsebin: psihologe in njim sorodne poklice. Zato si želimo, da bodo izdaji knjige sledile še druge aktivnosti na tem področju.

Urednici si ob tem želita, da bi bila knjiga vir navdiha za boljši svet in korist vsem, ki se ukvarjajo s to zahtevno in plemenito stroko – psihologijo. 

 

Druge publikacije

V okviru Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM so v zadnjem letu izšle še nekatere druge publikacije, ki jih najdete na zavihku Publikacije. Nekatere lahko brezplačno naročite. 

Značke: , ,