Kako vpliva branje medijev name?

Vabimo vas k sodelovanju v raziskavi Družbeni mediji in samomorilno vedenje: študija vpliva objav novinarskih prispevkov o samomoru na komentatorje in bralce.

V študiji želimo bolje razumeti, kako poročanje o samomoru na družbenih omrežjih vpliva na doživljanje in počutje bralcev. Na podlagi teh spoznanj bomo oblikovali smernice odgovornega poročanja o samomoru na družbenih omrežjih.

Odgovorno poročanje o samomoru na družbenih omrežjih lahko preprečuje tveganje za posnemanje vedenjan oziroma spodbujanju k bolj konstruktivnim načinom reševanja stisk.

O študiji

Študija je sestavljena iz dveh delov, spletnega reševanja presejalne baterije vprašalnikov in eksperimentalnega dela, ki zajema prebiranje objav novinarskih prispevkov (na temo smrti zaradi samomora, smrti zaradi prometnih nesreč ali na temo vremenskih pojavov). Pregled objav bo potekal v živo v Kopru in Mariboru. Celoten čas sodelovanja v študiji ocenjujemo na približno 1h. 

V zameno za vaš čas bomo vsem, ki boste vključeni v oba dela študije, ponudili nadomestilo v obliki bona v vrednosti 10 evrov za uporabo v prehrambeni trgovini.

S klikom na povezavo lahko dostopate do dodatnih informacij in se vključite v raziskavo. Za več informacij se lahko obrnete tudi na koordinatorje raziskave (raziskovalci UP IAM Slovenskem centru za raziskovanje samomora) na info.scsr@upr.si.

Časovnica in dejavnosti

  • December 2023 – maj 2024: Informiranje o študiji in vabilo k udeležbi
  • December 2023 – maj 2024: Izvedba študije (poteka vzporedno z vabljenjem k udeležbi; termine sproti usklajujemo glede na želje zainteresiranih posameznikov)
  • Junij – avgust 2024: Analiza podatkov (izvaja raziskovalna ekipa)
  • Od avgusta 2024 dalje: Diseminacija izsledkov (izvaja raziskovalna ekipa)

Raziskovalna ekipa

Vodja projekta: prof. dr. Diego De Leo

Koordinatorke laboratorijske raziskave: izr. prof. dr. Vita Poštuvan, asist. Vanja Gomboc in asist. Polonca Borko

Kontakt: info.scsr@upr.si

Študija je sofinancirana v okviru ARIS projekta J3-3081.