Obeležitev svetovnega dneva preprečevanja samomora 2019

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 2002 razglasili 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora, pobudnik in ustanovitelj svetovnega dneva za preprečevanje samomora pa je vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora prof. De Leo.

Pomen svetovnega dneva preprečevanja samomora

Pomembna ovira pri preprečevanju samomora je stigmatizacija tega področja. Številni ljudje, ki trpijo za duševnimi boleznimi, sploh ne poiščejo ustrezne pomoči – tudi zaradi stigme. Zato je obeležitev svetovnega dneva preprečevanja samomora tako pomembna. Poleg destigmatizacije področja nam namreč ponuja priložnost, da še bolj aktivno pozivamo javnost k preprečevanju samomora po vsem svetu, izpostavljamo krepitev varovalnih dejavnikov, vzbujamo upanje s ciljem odvrniti čim več ljudi od samomora in opozarjamo na pomen nudenja opore tistim, ki so zaradi samomora izgubili ljubljeno osebo.

 

Aktivnosti ob 10. septembru

Strokovni posvet

Vabimo vas na strokovni posvet Skupaj za preprečevanje samomora, ki bo v torek, 10. 9. 2019, s pričetkom ob 8.45 uri v prostorih Zdravstvene fakultete v Ljubljani.

Na strokovnem posvetu bodo slovenski strokovnjaki problem samomorilnosti osvetlili celostno – skozi različne determinante in stopnje samomorilnosti, pri obeh spolih ter v različnih starostnih skupinah.

Posvet je namenjen zbliževanju in mreženju znanja ter izkušenj med slovenskimi strokovnjaki in vsemi, ki se s področjem preprečevanja samomora srečujejo pri svojem delu ali zasebno.

Udeležba na dogodku je brezplačna, potrebne pa so predhodne prijave (povezava). Prijava je možna do 5. septembra 2019 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Več o dogodku na naši facebook strani.

Prekolesarimo svet 2019

UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni Inštitut za javno zdravjeSlovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vas vabimo, da se nam pridružite in sodelujete v akciji Prekolesarimo svet ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki bo letos potekala že šesto leto zapored.

Namen akcije je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo. Obenem pa želimo z akcijo vzpodbujati druženje in povezovanje med ljudmi. Slednje izpostavlja tudi geslo Skupaj za preprečevanje samomora, ki poudarja pomen povezovanja, ki je ključnega pomena za preprečevanje samomora, saj le to zahteva prizadevanja mnogih: družine, prijateljev, sodelavcev, skupnosti, zdravstvenih delavcev, verskih voditeljev, politikov in vlade. S skupnimi močmi lahko tako vsi skupaj in vsak od nas prispevamo k zniževanju količnika samomora.

Več informacij o tem, kako sodelovati pa na naši spletni in Facebook strani, posvečeni temu dogodku.

Svečka v podporo, spomin in kot upanje

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora tako kot vsako leto poziva, da ljudje na svetovni dan preprečevanja samomora na svojem oknu prižgejo svečko ob 20. uri po lokalnem času. Gre za gesto v podporo preprečevanju samomora, poleg tega pa svečka gori tudi v spomin tistim, ki so umrli zaradi samomora ter kot upanje za njihove svojce.

Light a Candle at 8 PM on World Suicide Prevention Day e-cards or postcards in Slovenian

Obeležite svetovni dan preprečevanja samomora z nami

Ker zavedanja o preprečevanju samomora ni nikoli preveč, vabimo vse organizacije in posameznike, da se priključite obeležitvi svetovnega dne preprečevanja samomora z lastnimi pobudami in dogodki.

Vabimo vas, da svoj dogodek prijavite na povezavi.

Če ste v stiski

Ob obeležitvi svetovnega dne preprečevanja samomora poudarjamo, kako pomembno se je o tej temi odkrito pogovarjati.

Če ob tem prepoznate svojo stisko ali stisko vašega bližnjega, ne oklevajte in poiščite pomoč.

Vire najdete na povezavi SOS. Pomagajo vam lahko tudi naši članki Razmišljam o samomoruKako prepoznati samomorilno vedenje, o žalovanju ali o Odgovornem novinarskem poročanju o samomoru.

Značke: , , ,