Razmišljam o samomoru

V samomorilni stiski si lahko pomagamo tudi sami.

Težko si je priznati in zaupati drugim, vendar pogovor rešuje

Ob hudih samomorilnih mislih včasih ljudje ne želijo drugim zaupati svoje stiske. Pogosteje ostajajo sami s svojo stisko.

Včasih se to zgodi zato, ker drugih ne želijo obremenjevati. Včasih jih je sram ali se jim zdi, da ne bodo razumljeni. Nekateri tudi ne zaupajo sistemom pomoči, kot so zdravniki, psihologi ali drugi svetovalni poklici.

Vendar izkušnje kažejo, da je pogovor o stiski eden najboljših načinov, da se razbremenimo.

Ko se pogovarjamo, slišimo sebe in to je prvi korak, da se lažje razumemo. Morda s tem uvidimo, kako razmišljamo, kaj počnemo in  morda celo pridemo do spoznanja, zakaj se nam to dogaja in kako take situacije odpraviti ali omiliti.

Najboljše se je obrniti na naše najbližje ali druge vire pomoči. Vredno se je obrniti tudi na koga v okolici, ki osebi sicer ni zelo blizu, a daje občutek zaupanja in bi bil dober vir pomoči. Morda bodo ti ljudje tudi prepoznali znake samomorilnega vedenja.

V tem trenutku počakajte

Samomor je odločitev o življenju in smrti. To ni odločitev, ki jo morate sprejeti sedaj.

Za samomorilno krizo je značilen tunelski vid – to pomeni, da oseba ne vidi drugih alternativnih pogledov ali rešitev za situacijo v kateri se je znašla.

Vendar lahko čez čas na isto zadevo pogledate z drugega zornega kota. Vsak nov trenutek vam omogoča, da najdete drug način, kako bi rešili svojo situacijo.

Poskrbite zase

Če v tem trenutku ne zmorete zaupati drugim, lahko vseeno poskrbite zase. Samomorilnost (misli, težnje, načrt samomora) je možno premagati!

Obljubite si, da si ne boste ničesar naredili

Obljuba za življenje je pomembna moralna zaveza. Vsak dan, ko živimo, se odločamo v skladu s to obljubo.

Ko so misli na samomor močne, je ta obljuba lahko pomembna vez, ki nas ohranja pri življenju. Zapišite jo na list papirja.

Če date tako obljubo komu od svojih bližnjih, svojemu zdravniku ali svetovalcu, dobi obljuba še dodaten pomen. Bi komu lahko zaupali svoje misli?

Aktivirajte se

Telesne aktivnosti pomagajo pri izboljšanju razpoloženja. Pojdite na sprehod, tudi če je to le okrog najbližjega bloka. Poskusite z mislimi slediti vaši aktivnosti in pomislite, kako se počutite po tem?

Morda je situacija kaj drugačna, morda ni. A ste na pravi poti.

4nara

Izrazite in sprejmite bolečino, ki je ni moč spremeniti

Mediji nam pogosto predstavljajo, kako bi morali živeti, biti lepi, srečni in brez bolečine. Življenje navkljub temu prinese tudi druga čustva in izkušnje, ki pa jih pogosto ne želimo in zmoremo sprejeti. Vendar je tudi bolečino možno sprejeti.

Izrazite svojo bolečino. Narišite jo. Zaigrajte si glasbo, ki predstavlja dogajanje v vaši notranjosti. Preberite knjigo, ki govori o podobnem. To nam pomaga prepoznati, da nismo edini v stiski.

Ko izrazimo svoje misli in čustva, se lahko spremeni tudi naše vedenje. Razbremenimo se napetosti.

Zapišite svoje misli

Če trenutno ne zmorete zaupati drugim, lahko svoje misli zapišete sebi.

Zapišite vašo življenjsko zgodbo, tudi boleče trenutke. Ne pozabite tudi na lepe stvari in tisto, kar vam je v življenju še posebej pomembno.

Kako se počutite po takšnem zapisu?

Imejte upanje

V krizi se zdi, da situacija nikoli ne bo boljša. Pogosto so za to krive misli, ki pristrano zaznavajo situacijo v kateri se znajdemo. Situacijo vidimo črno-belo. To pomeni, da dojemamo svet in stvari, ki se nam dogajajo le kot dobre ali slabe.

V resnici so življenjske situacije pogosto polne obojega: tako dobrih kot slabih stvari. Včasih to opazimo šele, ko pogledamo stvari za nazaj.

Ni redko, da se ljudje znajdejo v samomorilni krizi. Vendar večina ljudi pove, da so po tem, ko je kriza minila, lahko na situacijo pogledali drugače.

Vaš dom naj bo varen

Z vaše bližine odstranite stvari, s katerimi bi se lahko samopoškodovali. Namesto teh naj bodo okoli vas reči, ki so vam drage.

Izogbajte se drogam in alkoholu

Droge in alkohol lahko spodbudijo impulzivno vedenje, zato jih ne uporabljajte, ko se počutite nerazpoloženi ali razmišljate o samomoru

Škatla pozitivnih reči za spodbujanje razpoloženja

Pripravite si škatlo pozitivnih reči za spodbujanje dobrega razpoloženja.

V škatli naj bodo stvari, ki so vam pomembne in vam vračajo voljo do življenja.

To je lahko knjiga, pomemben talisman, glasba, ali druge reči, ki vas pomirjajo. Vanjo lahko zapišete pozitivne misli, ljudi, ki so vam pomembni in dogodke, ki so vam narisali nasmeh na obraz.

poskrbeti zase

Bodite prijazni do sebe

Kdaj ste nazadnje šli na sproščen sprehod? Ali začutili dežne kaplje na obrazu?

Biti prijazen do sebe pomeni začutiti tisto, kar se dogaja pred nami z vsemi čutili, brez da bi to presojali.

Ob tem lahko za nekaj trenutkov pozabimo na bolečino, stiske in težave. Če prepoznamo te trenutke, smo korak bližje izboljšanju razpoloženja.

O samomoru velja veliko mitov, ki ne držijo. Morda si tudi zaradi teh ne upamo spregovoriti, čeprav nam bi lahko olajšalo situacijo.


SOS

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na eno od številk namenjeno osebam v stiski.

Pomoč za mlade je na voljo tudi na spletni strani To sem jaz. Za odrasle so na voljo brezplačna svetovanja v Svetovalnicah MOČ, v zdravstvenih domovih so brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo.

Več informacij o tem, kako ukrepati in kje poiskati pomoč v stiski, je na voljo tudi v informativnih zloženkah projekta MOČ – Pomoč ljudem, znanje strokovnjakom:

MOČ samomor         MOČ pogovor

Seznam psihologov, psihiatrov in psihoterapevtov

Seznami usposobljenih strokovnih delavcev:

Na koga se obrniti, če imamo težave z duševnim zdravjem?

Članek o razlikah med psihologi, psihiatri in psihoterapevti

Če pri bližnjem prepoznate stiko, ukrepajte!

Značke: , , ,