Miti o samomoru

Nihče ne more preprečiti samomora?

Ne drži! Preberite nekaj mitov in dejstev o samomoru.

MIT DEJSTVO
Nihče ne more preprečiti samomora. Če bodo ljudje v stiski deležni pomoči, najverjetneje ne bodo več samomorilni.
Samo strokovnjaki lahko preprečijo samomor. Kdorkoli lahko pomaga preprečiti tragedijo, preprečevanje samomora je skrb vsakogar izmed nas.
Pogovor o samomoru bo nekoga, ki o njem razmišlja, ujezil in povečal tveganje za samomor. Pogovor o samomoru znižuje tesnobo, omogoča komunikacijo in zniža tveganje za impulzivno dejanje. Vprašanje o samomoru ne bo nikogar, ki o tem še ni razmišljal, napeljalo k takšni odločitvi ali razmišljanju.
Posamezniki, ki razmišljajo o samomoru, svojih namenov ne razkrivajo. Večina posameznikov v tednu pred poskusom samomora svoje namene na različne načine sporoča bližnjim.
Posamezniki, ki govorijo, da bodo naredili samomor, ga nikoli ne naredijo. Nevarno je, če grožnje s samomorom razumemo samo kot izsiljevanje in ne verjamemo, da posameznik resno razmišlja o tem, da bi ga dejansko izpeljal. Večina oseb, ki naredijo samomor, namreč svojo namero na nek način nakaže ali o njej celo govori.
Samomor je povsem nepričakovano dejanje. Čeprav so nekatera dejanja videti nepričakovana in impulzivna, ker sledijo hudemu dogodku (prepir, izguba nekoga ali nečesa), je največkrat oseba o tem že prej razmišljala in je bil dogodek le sprožilni dejavnik. Večina ljudi o samomoru premišljuje že dolgo pred dejanjem, čeprav lahko misel vmes večkrat opusti in ponovno obudi.
Ko se posameznik odloči, da bo izpeljal samomor, ga ne more nič ustaviti. Samomor sodi med tiste oblike smrti, ki jih lahko preprečimo; vsaka pozitivna aktivnost lahko reši življenje.
Če se posamezniku po daljšem obdobju depresivnosti naenkrat izboljša počutje, ni več v nevarnosti. Ta trditev drži le redko in je lahko zelo nevarna. Pogosto namreč ljudem, ki so depresivni in se enkrat odločijo za samomor, dokončna odločitev (določitev datuma samomora, načina samomora) pomeni trenutno olajšanje in zato delujejo sproščeni. To se lahko kaže preko nenadnega boljšega razpoloženja pri sicer depresivnem, apatičnem posamezniku, lahko pa opazimo tudi druge oblike vedenja, na primer pisanje oporoke (pri sicer fizično zdravem, mladem človeku) ali razdajanje svojih predmetov. Ob takem vedenju je potrebno vprašati, kaj se dogaja in poiskati pomoč.

Značke: ,