10. oktober – Svetovni dan duševnega zdravja

Ni zdravja brez duševnega zdravja

Z namenom ozaveščanja o problemih, vezanih na duševno zdravje, pa tudi z namenom promocije duševnega zdravja, vsako leto 10. oktobra obeležujemo Svetovni dan duševnega zdravja.

 

Green-Ribbon

Zelena pentlja v znak opozarjanja na pomembnost duševnega zdravja.

 

Ta dan ponuja priložnost vsem, ki delajo na tem področju, da svoje delo predstavijo javnosti, o njem razpravljajo ter da poskušajo ugotoviti, kaj je še mogoče storiti, da bi skrb za duševno zdravje postala stalnica za ljudi po vsem svetu.

Duševno zdravje ni destinacija, ampak proces; važno je kako voziš in ne kam greš. (Noam Shpancer)

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva duševnega zdravja je Živeti s shizofrenijo.

 

Osebne zgodbe, ki odstopajo od stereotipnih predstav duševnih bolezni

Elyn R. Saks je prodekanka in profesorica prava, psihologije, psihiatrije in vedenjskih znanosti na Univerzi Gould Law School v Južni Kaliforniji ter strokovnjakinja na področju duševnega zdravja in živi s shizofrenijo. O svojih izkušnjah s to boleznijo je napisala avtobiografijo The Center Cannot Hold: My Journey Through Madness.  Njen govor si lahko ogledate v spodnjem posnetu.

 

Elyn meni, da je potreba po razbitju mitov o duševnih boleznih zelo velika, nujno pa je tudi, da se ljudem pokaže, da diagnoza sama po sebi ne vodi nujno do bolečega in marginalnega življenja, temveč je takšno življenje lahko tudi kvalitetno.

Moje življenje je kvalitetno.

Poudarja, da bolezen, kakršnakoli že je, ne definira posameznika in hkrati opozarja na različne načine povezav med mentalnim in fizičnim zdravjem.

 

Tudi v Sloveniji 10. oktobra 2014 veliko dogodkov

Društvo študentov psihologije Slovenije v okviru projekta Kako si? in v sodelovanju z društvom Ozara Slovenija, Društvom študentov medicine Slovenije in Društvom študentov farmacije Slovenije, na ljubljanskem Prešernovem trgu predstavljali problematiko shizofrenije širši javnosti.

ŠENTOVE Enote po Sloveniji pripravljajo dan odprtih vrat, s predstavitvijo programa ŠENT ter z akcijo metanja žoge v koš, s simboličnim sloganom: »S predsodki v koš!«, ki bo v prvi vrsti namenjena boju proti stigmi; pa tudi z okroglo mizo na temo shizofrenije.

Dnevni center Šent Škofja Loka bo v šolah in javnih mestih delili zelene pentlje in informativne letake z miti in dejstvi o shizofreniji in drugih duševnih motnjah v znak opozarjanja na pomembnost duševnega zdravja in preseganja predsodkov.

Državni svet RS je za 10. oktober 2014 napovedal posvet z naslovom Socialna varnost uporabnikov s težavami v duševnem zdravju. Gostje bodo Mitja Bervar, Martina Vuk, Tone Dolčič, Kristina Kos, Mag. Nataša Udovič, Sonja Kotnik, mag. Jana Ponikvar in mag. Darija Kuzmanič Korva.

European Alliance Against Depression je objavila video o problematiki depresije, ki je dostopen tudi v slovenskem jeziku.

 

Kaj lahko za duševno zdravje naredimo sami?

Področje skrbi za duševno zdravje v zadnjem času postaja v Sloveniji del širše javnosti, pa vendar je na nas samih, da za svoje duševno zdravje poskrbimo z zdravim načinom življenja, kvalitetnim preživljanjem prostega časa in aktivnim soočanjem s težavami.

Kadar pa začutimo, da težavam sami ne bomo kos, je pomembno, da poiščemo pomoč prijateljev, svojcev ali strokovnjakov s področja duševnega zdravja in se zavedamo, da se duševne motnje lahko uspešno zdravi.