Vzemi si trenutek, reši življenje

Svetovni dan preprečevanja samomora 2017

Vsako leto več 800 000 oseb umre zaradi samomora, približno 25 krat toliko pa jih samomor poskuša. Za takšno statistiko se skrivajo zgodbe posameznikov, ki so zaradi različnih razlogov podvomili o vrednosti oziroma smislu lastnega življenja.

Vsak od teh posameznikov je del skupnosti. Nekateri med njimi so v skupnost dobro vključeni in imajo socialno mrežo družinskih članov, prijateljev, sodelavcev ali sošolcev in kolegov. Med njimi pa so tudi takšni posamezniki ki so manj povezani s člani svoje skupnosti ali so celo povsem osamljeni. Ne glede na okoliščine imajo različne skupnosti in njihovi pripadniki, pomembno vlogo pri podpori tistih, ki so ranljivi.

Ta predpostavka se odraža tudi na geslu svetovnega dneva preprečevanja samomora 2017 »Vzemi si trenutek, reši življenje«. Kot člani skupnosti imamo dolžnost, da smo pozorni na posameznike med nami, ki so v stiski, da jih povprašamo o tem kako so, da jih opogumljamo k temu, da svojo zgodbo povedo na svoj način in v času, ki se jim zdi primeren. Vzpodbudne besede in neobsojajoče poslušanje, lahko nekomu spremeni življenje.

Samomori v Sloveniji v letu 2016

Leta 2016 je samomorilni količnik v Sloveniji (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) znašal 17,97 (28,71 za moške in 7,40 za ženske). V absolutnih številkah to pomeni, da je za posledicami samomora lansko leto umrlo 371 oseb (294 moških in 77 žensk). Razmerje med moškimi in ženskimi samomori je znašalo 3,8. Samomorilni količnik, ki smo ga zabeležili v letu 2016, je najnižji v zadnjih nekaj desetletjih in precej pod dolgoletnim povprečjem. Zato lahko rečemo, da trend upada samomorilnega količnika v Sloveniji vzdržujemo.

Razlogi za upad samomorilnega količnika so lahko večplastni. V zadnjih nekaj letih so se okrepile preventivne dejavnosti (ozaveščanje splošne javnosti, aktivnosti destigmatizacije, delo na krepitvi veščin in kompetenc za prepoznavanje in obravnavo samomorilno ogroženih pri različnih ciljnih skupinah – splošna javnost, različni profili strokovnjakov…), povečala pa se je tudi dostopnost do pomoči, predvsem v nevladnem sektorju.

Tudi Slovenski center za raziskovanje samomora v naslednjih mesecih pripravlja obsežne intervencije za preprečevanje samomora med mladimi. Doc.dr. Vita Poštuvan z Inštituta Andreja Marušiča (UP IAM) in tudi prestavnica Slovenije pri Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora pojasnjuje razloge za tak projekt:

V zadnjem letu smo o tej temi veliko govorili: spomnimo se samo nesrečnega naslova letošnjih maturantov, ki je predstavljal samomor kot izhod iz sistema, serije Trinajst razlogov, ki nazorno opisuje stisko samomorilne mladostnice, in spletnih iger, ki so spodbujale samodestruktivno vedenje. Zato smo na podlagi mednarodne študije, pri kateri smo v Sloveniji sodelovali pred leti, pripravili sklop intervencij za zajezitev tega problema, ki smo jih poimenovali A (se) štekaš?!?

Prekolesarimo svet

Že četrto leto zapored je v sklopu obeležitve svetovnega dneva preprečevanja samomora potekala simbolična akcija Prekolesarimo svet, katere pobudnik je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, v Sloveniji pa poteka v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Slovenskega združenja za preprečevanje samomora, Slovenskega centra za raziskovanje samomora – Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) in Slovenskega združenje za kvaliteto življenja – Ozara.

Tudi letos udeleženci akcije iz celega sveta sledijo izzivu, da bi z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Prekolesarjeni kilometri simbolizirajo povezanost sveta, saj v akciji sodelujejo udeleženci iz vseh celin in številnih držav, tudi iz Slovenije. Aktivnost je potekala od 10. avgusta 2017 do 10. septembra 2017, ko uradno obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V letošnji akciji je sodelovalo približno 100 udeležencev, ki so prekolesarili cca. 16.000 kilometrov. Na kolo so bili vabljeni odrasli, otroci, mladostniki in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj. Z akcijo, v kateri se simbolično poveže ves svet, razširjamo zavedanje, da samomore lahko preprečujemo.

Utrinki s kolesarskih podvigov

Predsednik Vlade Republike Slovenije Dr. Miro Cerar je podprl naša prizadevanja in aktivnosti, ter v kolesarki akciji  kolesaril z nami.

Kolesarili so tudi policisti iz Policijske uprave Koper, ki so ob fotografijah zapisali:

Ker se pri svojem delu pogosto srečujemo s takšnimi in podobnimi družinskimi in osebnimi tragedijami, se zavedamo pomembnost preventivnih akcij in jih toplo pozdravljamo. Upamo, da bomo s svojo udeležbo prispevali
k temu.

Zelo pa smo bili veseli tudi fotografij, ki so jih z nami delili udeleženci akcije. Kolesarili so v Sloveniji in v tujini, po ravnem in v hribih, kilometri pa so se hitro nabirali.

     

Več informacij lahko najdete tukaj in na strani dogodka.

Značke: , , ,