Vabilo k akciji “Prekolesarimo svet”

Vzemi si trenutek, reši življenje

Nacionalni Inštitut za javno zdravje, UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomoraSlovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vas vabimo, da se nam pridružite in sodelujete v akciji “Prekolesarimo svet” ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki letos poteka pod geslom Vzemi si trenutek, reši življenje.

SPOROČILO ZA MEDIJE

 

Že četrto leto zapored simbolična podpora kolesarjev ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Ker so bile pretekle akcije uspešne tudi v Sloveniji, se ji letos zato pridružujemo že četrtič zapored. Z akcijo, v kateri se simbolično poveže ves svet, nam pomagate razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo.

V akciji želimo uresničiti izziv, da bi udeleženci iz vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje.

Namen akcije je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo. Obenem pa želimo z akcijo vzpodbujati druženje med ljudmi in s tem premagovati osamljenost, ki je eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj duševnih stisk.

V akciji lahko sodelujete od danes, 10. avgusta, do 10. septembra 2017, ko obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora.

Letošnje geslo je Vzemi si trenutek, reši življenje, ki poudarja pomen skupnosti in pozornosti do bližnjega.

Kolesarite lahko na kakršnem koli kolesu, zunaj ali na sobnem kolesu. Kolesarite lahko sami, v družbi svojih bližnjih ali v okviru različnih organizacij. Na kolo vabimo vse: odrasle, otroke, mladostnike in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj.

Uradni znak akcije in potrdilo o udeležbi

Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, smo za udeležence pripravili tudi etikete za udeležence z uradnim znakom akcije ter potrdilo o sodelovanju oziroma udeležbi.

Da bi vam lahko poslali potrdilo o udeležbi, vas prosimo, da po končanem kolesarjenju tukaj (povezava) izpolnite spletni obrazec z vašimi podatki in številom prekolesarjenih kilometrov.

Obrazec lahko izpolnete po vsakem kolesarjenju sproti (četudi to pomeni, da ga izpolnete večkrat) ali pa prekolesarjene kilometre seštevate in v obrazec proti koncu akcije vnesete vsoto.

Uradni znak akcije oziroma etiketo  za udeležence lahko natisnete ter ga pripnete na oblačila ali kolo. Dostopen je tukaj.

Ob koncu akcije bomo zbrali skupno število kilometrov, ki jih bodo prekolesarili slovenski kolesarji in kolesarke.

Seštevek bomo posredovali Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora, kjer bodo zbirali informacije o skupnem številu prekolesarjenih kilometrov po vsem svetu.

Delite vaše utrinke z drugimi

Vabimo vas, da svoje izkušnje in utrinke iz akcije delite tudi preko facebook dogodka ali nam vtise pošljete na info.scsr@upr.si.

Pridružite se aktivnosti, ne glede na to, kje, kdaj in koliko kilometrov boste prekolesarili. Veseli bomo vaših vtisov in namena narediti nekaj zase, za duševno zdravje, za celotno skupnost.

Razširite informacijo o akciji in k sodelovanju povabite tudi svoje znance in bližnje. Skupaj angažirajmo prebivalce Slovenije za preprečevanje samomora.

Kolesarska akcija v prejšnjih letih

Akcije v preteklih so bile po celem svetu zelo odmevne, saj je skupno število prekolesarjenih kilometrov večkrat preseglo obseg Zemlje, prav tako so bile zelo uspešne tudi v Sloveniji.

2016

Lansko leto je akcija potekala pod sloganom “Povezanost. Pogovor. Skrb.”, s katerim smo širili zavedanje, da je samomore moč preprečevati s povezanostjo med ljudmi, pri čemer sta ključnega pomena iskren pogovor ter skrb zase in za sočloveka.

Preko e-pošte in na facebook dogodku smo prejeli raznolike vtise, sporočila podpore in fotografije Slovenskih kolesarjev in kolesark, ki so kolesarili po Sloveniji in tudi v tujini. Do 10. septembra 2016 smo zbrali kar 60.095 km, nato pa akcijo zaradi lepega vremena še nekaj dni nadaljevali.

Prekolesarimo svet 2016

Odzivi na akcijo Prekolesarimo svet 2016

2015

Leta 2015 je akcija potekala pod sloganom “Ponudimo roko – rešimo življenje”. Na facebook dogodku so se zvrstili številni odzivi ter fotografije nasmejanih kolesarjev in kolesark, ki so sodelovali v akciji in nabirali kilometre po vsej Sloveniji.

Prekolesarimo svet 2015

2014

Leta 2014 je bila kolesarska akcija pri nas organizirana prvič. Potekala je pod geslom “Preprečevanje samomora: ves svet povezan”. Akcija je bila zelo odmevna, po celem svetu je bilo prekolesarjenih kar 196.282 kilometrov, kar je štirikrat toliko, kot zastavljeni cilj. Slovenski kolesarji in koleasarke so pri tem prispevali 39.760,97 km in številni med njimi svoje vtise delili preko facebook dogodka.

Prekolesarimo svet 2014

Odzivi na akcijo Prekolesarimo svet 2014

 


Kontakti za pomoč v stiski

Značke: , , ,