Vabilo k akciji “Prekolesarimo svet” za preprečevanje samomora

Povezanost. Pogovor. Skrb.

Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič, Slovenski center za raziskovanje samomoraSlovensko združenje za preprečevanje samomora in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vas vabimo, da se nam pridružite in sodelujete v akciji “Prekolesarimo svet” ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki letos poteka pod geslom Povezanost. Pogovor. Skrb. 

OBVESTILO ZA MEDIJE

2016_wspd_cycle_slovenian

 

Že tretje leto zapored simbolična podpora kolesarjev ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci iz vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Akcije v preteklih štirih letih so bile zelo odmevne, saj je skupno število prekolesarjenih kilometrov znašalo skoraj šestkrat toliko, kot je obseg Zemlje. Ker sta bili v preteklih dveh letih akciji uspešni tudi v Sloveniji, se ji zato pridružujemo že tretjič.

V akciji lahko sodelujete od danes, 10. avgusta, do 10. septembra 2016, ko uradno obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora.

Letošnje geslo je Povezanost. Pogovor. Skrb. Z akcijo, v kateri se simbolično poveže ves svet (sodelujejo udeleženci iz vseh celin), razširjamo zavedanje, da samomore lahko preprečujemo.

Kolesarite lahko na kakršnem koli kolesu, lahko je tudi sobno. Kolesarite lahko sami, v družbi s svojimi bližnjimi ali v okviru svojih delovnih organizacij. Na kolo vabimo vse: odrasle, otroke, mladostnike in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj.

Častni pokrovitelj slovenskega dela svetovne akcije “Prekolesarimo svet”, ki simbolizira povezanost celega sveta v prizadevanjih za preprečevanje samomora, je predsednik Republike Slovenija Borut Pahor.

PREDSEDNIK BORUT PAHOR V PISARNI

Uradni znak akcije in potrdilo o udeležbi

Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, smo za udeležence pripravili tudi etikete z uradnim znakom akcije ter potrdilo o sodelovanju oziroma udeležbi.

Uradni znak akcije lahko natisnete ter ga pripnete na oblačila ali kolo. Dostopen je tukaj.

Da bi vam po končanem kolesarjenju lahko poslali potrdilo o udeležbi, vas prosimo, da po končanem kolesarjenju tukaj izpolnite spletni obrazec z vašimi podatki in številom prekolesarjenih kilometrov.

Na ta način bomo ob koncu skušali zbrati skupno število kilometrov, ki jih bodo vsi udeleženci prekolesarili v Sloveniji. Seštevek bomo posredovali tudi Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora, kjer bodo zbirali informacije o skupnem številu prekolesarjenih kilometrov po vsem svetu.

Vabimo vas, da svoje izkušnje in utrinke iz akcije delite tudi preko socialnih omrežij, razširite informacijo o akciji in k sodelovanju povabite svoje znance in bližnje.

Pridružite se aktivnosti. Vzajemno angažirajmo skupnost za preprečevanje samomora.

Delite vaše utrinke z drugimi

Vabimo vas, da svoje izkušnje in utrinke iz akcije delite preko socialnih omrežij, dodate svoje fotografije na facebook dogodku ali nam vtise pošljete na info.scsr@upr.si. Razširite informacijo o akciji in povabite k sodelovanju tudi svoje bližnje!

Pridružite se aktivnosti in skupaj z nami ozaveščajte o pomenu povezanosti, pogovora ter skrbi za duševno zdravje pri preprečevanju samomora.

Kako je bilo prejšnja leta?

Prva kolesarska akcija je pod geslom “Preprečevanje samomora: ves svet povezan” potekala leta 2014 in je bila zelo odmevna. Cilj je bil presežen za štirikrat, saj je bilo skupno po celem svetu prekolesarjenih 196.282 kilometrov. Sodelovali so tudi slovenski kolesarji in kolesarke, ki so prekolesarili kar 39.760,97 km in svoje vtise delili preko facebook dogodka.

Prekolesarimo svet 2014

Odzivi na akcijo Prekolesarimo svet 2014 

Slike prekolesarimo svet

Naslednje leto je akcija potekala pod sloganom “Ponudimo roko – rešimo življenje”. Na facebook dogodku so se ponovno zvrstili številni odzivi ter fotografije nasmejanih kolesarjev in kolesark, ki so sodelovali v akciji in nabirali kilometre po vsej Sloveniji.

Prekolesarimo svet 2015

kolo2015a

Vabljeni, da se nam s ciljem, da skupaj povežemo svet, pridružite tudi letos!

 


Kontakti za pomoč v stiski

Značke: , , ,