Vabilo k akciji “Prekolesarimo svet”

Kolesarili bomo za življenja

Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija, Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič, Slovenski center za raziskovanje samomora in Slovensko združenje za preprečevanje samomora, ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora pripravljajo akcijo »Prekolesarimo svet«, ki letos poteka pod geslom Ponudimo roko – rešimo življenje.

Aktivnost bo pri nas potekala od 10. avgusta in se bo zaključila 10. septembra 2015.

OBVESTILO ZA MEDIJE

10. september 2015

 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi samomora vsako leto umre okrog 800.000 ljudi. Od leta 2003 obeležujemo 10. september – Svetovni dan preprečevanja samomora. Letošnje geslo Preprečevanje samomora: Ponudimo roko – rešimo življenje nas spodbuja k razmišljanju o tem, kakšno vlogo ima nudenje pomoči in podpore pri preprečevanju samomora.

Geslo poudarja, da lahko dosežemo pozitiven učinek in spremembo, če ogroženim posameznikom pokažemo, da nas zanje skrbi in da nam ni vseeno. Vprašamo jih lahko po njihovem počutju in prisluhnemo njihovim zgodbam. Kot je znano, osamljenost poveča tveganje za samomor, trdne in pristne vezi med ljudmi pa lahko delujejo varovalno. Pomoč in pozornost je pomembna tudi za tiste, ki so svoje bližnje izgubili zaradi samomora. Biti tam za nekoga, ki je v stiski, biti z njim in ob njem, lahko reši življenje ali olajša stisko. Nenazadnje geslo opozarja tudi na pomen sodelovanja med vsemi organizacijami, sektorji, strokovnimi službami in posamezniki, ki se ukvarjajo s preprečevanjem samomora.

Prekolesarimo 40 075 kilometrov in povežimo svet

Pobudnik aktivnosti je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Izziv, ki si ga je organizacija zadala, je, da bi v akciji skupno (udeleženci iz celega sveta) prekolesarili 40 075 km, kolikor znaša obseg Zemlje. Prekolesarjeni kilometri simbolizirajo povezanost sveta, saj bodo v akciji sodelovali udeleženci iz vseh celin in številnih držav.

3

 

V Sloveniji smo se odločili, da se izzivu odzovemo in zato vabimo vse, da se akciji pridružijo.

Organizatorji v Sloveniji letos ponovno vabijo ljudi na kolo – simbolično bomo ponovno zavrteli pedala v prizadevanjih za ohranjanje življenj. Aktivnost bo pri nas potekala od danes, 10. avgusta 2015, in se bo zaključila 10. septembra 2015, ko uradno obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Udeležba je brezplačna. K sodelovanju lahko povabimo svoje bližnje, znance, prijatelje in sodelavce.

Letošnja aktivnost poteka v Sloveniji pod pokroviteljstvom Norveškega finančnega mehanizma 2009–2014 v sklopu projekta MOČ. Nosilec projekta je Nacionalni inštitut za javno zdravje, partnerji v projektu pa so organizacije, ki sodelujejo tudi pri kolesarski akciji.

Zbiranje kilometrov in potrdilo o udeležbi

Vaše kilometre bomo zbirali preko spletnega obrazca, zato vas vabimo, da po kolesarjenju v spletni obrazec vnesete okvirno razdaljo, ki ste jo prevozili. Tako bomo zbrali skupno število prekolesarjenih kilometrov v Sloveniji in to posredovali Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora.

V znak zahvale vam bomo poslali potrdilo o sodelovanju, zato v spletnem obrazcu ne pozabite zapisati vaših podatkov.

Delite vaše utrinke z drugimi

Vabimo vas, da svoje izkušnje in utrinke iz akcije delite preko socialnih omrežij, dodate lahko tudi fotografije na facebook dogodku ali nam vtise pošljite na info.scsr@upr.si. Razširite informacijo o akciji in k sodelovanju povabite svoje znance in bližnje!

Pridružite se aktivnosti in bodite del zgodbe o povezanosti pri preprečevanju samomora.

Zajeta slika 1

Kako je bilo lani?

Lanskoletna akcija je bila zelo odmevna. Cilj je bil presežen za štirikrat, saj je bilo skupno po celem svetu prekolesarjenih 196.282 kilometrov.

Slike prekolesarimo svet

Tudi lani je Slovenija sodelovala v akciji “Prekolesarimo svet”, ki je lani potekala pod sloganom “Preprečevanje samomora: ves svet povezan”. Slovenski kolesarji in kolesarke so se množično odzvali na pobudo. Samo v Sloveniji smo tako prekolesarili kar 39.760,97 km in tako nam je samim skoraj uspelo prekolesariti dolžino celotnega obsega Zemlje.

Vabljeni, da se nam pridružite tudi letos in da nam skupaj uspe povezati svet!

PREKOLESARIMO SVET 2014

ODZIVI NA AKCIJO PREKOLESARIMO SVET 2014

 


Kontakti za pomoč v stiski

Značke: ,