Spoznajmo čuječnost

Teden ozaveščanja o duševnem zdravju

V sklopu Tedna ozaveščanja o duševnem zdravju (Mental Health Awareness Week), ki poteka od 11. do 17. maja smo za obiskovalce naše spletne strani pripravili niz spletnih objav na temo čuječnosti:

IMG_5657

11. maj: Čuječnost je otroška radovednost

12. maj: Čuječnost je prijaznost

13. maj: Čuječnost je potrpežljivost

14. maj: Čuječnost je zaupanje

15. maj: Čuječnost je nepresojanje

16. maj: Čuječnost je sprejemanje 

17. maj: Čuječnost je nenavezanost in neprizadevanje

 

Prav tako so v Tednu ozaveščanja o duševnem zdravju potekale predstavitvene delavnice čuječnosti. V zadnjem času se manreč vse bolj prepoznava pomen čuječnosti za duševno zdravje. Ko se prvič srečamo s tem izrazom, pa se pogosto porajajo različna vprašanja:

Kaj pomeni izraz čuječnost in kakšno zvezo ima z duševnim zdravjem? Ali je čuječnost nekaj, kar bi lahko bilo primerno zame? Kje lahko izvem več o čuječnosti? Kako sem lahko čuječ?

Na ta in druga vprašanja smo skušali odgovoriti na srečanjih, ki smo jih z namenom ozaveščanja o vlogi čuječnosti v duševnem zdravju, organizirali v treh krajih po Sloveniji:

  • Ljubljana: ponedeljek, 11. maja 2015, ob 12.00 uri, v prostorih društva Altra na Zaloški cesti 40.
  • Izola: torek, 12. maja 2015, ob 12.00 uri, v prostorih enote Ozara Slovenija na Kažipotni ulici 9.
  • Maribor: sreda, 13. maja 2015, ob 12.00 uri, v prostorih Slovenskega združenja za duševno zdravje Šent na cesti Proletarskih brigad 61.

Čuječnost so predstavile psihologinje, zaposlene na Slovenskem centru za raziskovanje samomora, ki deluje na Inštitutu Andrej Marušič, Univerzi na Primorskem, dr. Vita Poštuvan, Urša Mars in Tina Podlogar.

Čuječnost na centru izvajamo v okviru Programa NARA, teden čuječnosti pa je predstavljal tudi priložnost, da strokovnjake s področja duševnega zdravja povabimo v jesenske brezplačne programe v okviru projekta MOČ.

izvajalke

Fotografije iz dogodka lahko najdete tukaj.

spoznajmo čuječnost

Ta spletna stran je nastala s finančno podporo Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino te spletne strani je odgovoren izključno UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora in zanjo v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Nosilca Programa Norveškega finančnega mehanizma.

Povezave:

www.norwaygrants.org

www.norwaygrants.si

www.svrk.gov.si

Značke: , , ,