Prekolesarimo svet 2019

Skupaj za preprečevanje samomora

UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni Inštitut za javno zdravjeSlovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vas vabimo, da se nam pridružite in sodelujete v akciji “Prekolesarimo svet” ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki poteka pod geslom Skupaj za preprečevanje samomora.

 

Že šesto leto zapored simbolična podpora kolesarjev ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Ker je bila akcija v preteklih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji, se ji pridružujemo že šesto leto zapored.

Namen akcije je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo. Obenem pa želimo z akcijo vzpodbujati druženje in povezovanje med ljudmi. Slednje izpostavlja tudi geslo Skupaj za preprečevanje samomora, ki poudarja pomen povezovanja, ki je ključnega pomena za preprečevanje samomora, saj le to zahteva prizadevanja mnogih: družine, prijateljev, sodelavcev, skupnosti, zdravstvenih delavcev, verskih voditeljev, politikov in vlade. S skupnimi močmi lahko tako vsi skupaj in vsak od nas prispevamo k zniževanju količnika samomora.

Kako sodelovati?

IZZIV: S skupnimi močmi prekolesariti 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje.

TERMIN:  V akciji lahko letos sodelujete kar od 10. avgusta do 10. oktobra, kar je mesec dlje kot prejšnja leta.

LOKACIJA: Kolesarite lahko kjerkoli (doma, na poti v službo, v naravi, na počitnicah, na orgarniziranih kolesarskih dogodkih, v fitnesu…), povezovala pa nas bodo socialna omrežja.

UDELEŽENCI: Kolesarske akcije se lahko udeleži kdorkoli. Na kolo vabimo vse: odrasle, otroke, mladostnike in družine. Kolesarite lahko sami, v družbi svojih bližnjih, sodelavcev ali v okviru različnih organizacij.

CENA: Udeležba v kolesarki akciji je brezplačna. Potrebujete le kolo ali sobno kolo in nekaj dobre volje.

REGISTRACIJA: Pred samim kolesarjenjem se ni potrebno registrirati. Da vam bomo lahko poslali potrdilo o sodelovanju, pa vas prosimo, da po končanem kolesarjenju izpolnite spletni obrazec z vašimi podatki in številom prekolesarjenih kilometrov. Obrazec lahko izpolnete po vsakem kolesarjenju sproti (četudi to pomeni, da ga izpolnete večkrat) ali pa prekolesarjene kilometre (v kolikor boste kolesarili večkrat) seštevate in v obrazec ob koncu akcije vnesete skupno število nabranih kilometrov.

Ob koncu akcije bomo zbrali skupno število kilometrov, ki jih bodo prekolesarili slovenski kolesarji in kolesarke. Seštevek bomo posredovali Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora, kjer bodo zbirali informacije o skupnem številu prekolesarjenih kilometrov po vsem svetu.

Uradni znak akcije

Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, smo za udeležence pripravili tudi etikete za udeležence z uradnim znakom akcije. Uradni znak akcije oziroma etiketo  za udeležence lahko natisnete ter ga pripnete na oblačila ali kolo. Dostopen je tukaj.

Delite vaše utrinke z drugimi

Vabimo vas, da svoje kolesarske podvige, utrinke in fotografije iz akcije delite tudi na Facebook strani dogodka ali nam vtise pošljete na info.scsr@upr.si.

Pridružite se aktivnosti, ne glede na to, kje, kdaj in koliko kilometrov boste prekolesarili. Veseli bomo vsakega kilometra prekolesarjenega z namenom narediti nekaj zase in hkrati prispevati k večji ozaveščenosti o možnostih preprečevanja samomora.

Razširite informacijo o akciji in k sodelovanju povabite tudi svoje znance in bližnje. Skupaj angažirajmo prebivalce Slovenije za preprečevanje samomora.

 

Kolesarska akcija v preteklih letih

Akcije so bile v preteklih letih zelo odmevne po vsem svetu, saj je skupno število prekolesarjenih kilometrov vsako leto večkrat preseglo obseg Zemlje, prav tako so bile zelo uspešne tudi v Sloveniji.

2018

Lani je akcija prav tako potekala pod sloganom “Skupaj za preprečevanje samomora”. Na facebook dogodku smo lahko spremljali vaše kolesarske dogodivščine, s katerimi ste pripomogli k temu, da smo skupaj s celim svetom prekolesarili toliko kilometrov, da bi lahko 15,8-krat obkrožili Zemljo.

Prekolesarimo svet 2018.

2017

Lani je akcija potekala pod sloganom “Vzemi si trenutek, reši življenje.”, ki poudarja pomen skupnosti in pozornosti do bližnjega. Izpostavlja pomen medčloveške pomoči in pogovora oziroma prve psihološke pomoči. Na facebook dogodku smo ponovno zbrali ogromno fotografij in vtisov kolesarjev in kolesark, ki so prekolesarili različne skrite pa tudi manj skrite kotičke Slovenije.

Prekolesarimo svet 2017

2016

Leta 2016 je akcija potekala pod sloganom “Povezanost. Pogovor. Skrb.”, s katerim smo širili zavedanje, da je samomore moč preprečevati s povezanostjo med ljudmi, pri čemer sta ključnega pomena iskren pogovor ter skrb zase in za sočloveka.

Preko e-pošte in na facebook dogodku smo prejeli raznolike vtise, sporočila podpore in fotografije Slovenskih kolesarjev in kolesark, ki so kolesarili po Sloveniji in tudi v tujini. Do 10. septembra 2016 smo zbrali kar 60.095 km, nato pa akcijo zaradi lepega vremena še nekaj dni nadaljevali.

Prekolesarimo svet 2016

Odzivi na akcijo Prekolesarimo svet 2016

2015

Leta 2015 je akcija potekala pod sloganom “Ponudimo roko – rešimo življenje”. Na facebook dogodku so se zvrstili številni odzivi ter fotografije nasmejanih kolesarjev in kolesark, ki so sodelovali v akciji in nabirali kilometre po vsej Sloveniji.

Prekolesarimo svet 2015

2014

Leta 2014 je bila kolesarska akcija pri nas organizirana prvič. Potekala je pod geslom “Preprečevanje samomora: ves svet povezan”. Akcija je bila zelo odmevna, po celem svetu je bilo prekolesarjenih kar 196.282 kilometrov, kar je štirikrat toliko, kot zastavljeni cilj. Slovenski kolesarji in koleasarke so pri tem prispevali 39.760,97 km in številni med njimi svoje vtise delili preko facebook dogodka.

Prekolesarimo svet 2014

Odzivi na akcijo Prekolesarimo svet 2014


Kontakti za pomoč v stiski

Značke: , , ,