Raziskava o življenju oseb, ki so umrle zaradi samomora

Na našem centru izvajamo pogovore o življenju oseb, ki so umrle zaradi samomora.

Če ste tudi vi doživeli takšno izgubo, vam izražamo iskreno sožalje. Zavedamo se, da se je posloviti od osebe ob nenadni smrti zelo težko.

Včasih je v taki situaciji težko najti sogovornika, čeprav si ljudje pogosto želijo spregovoriti o tem. Pogovor namreč predstavlja možnost razbremenitve.

 

ob izgubi

 

Samomorilno vedenje in samomor predstavljata veliko breme, tako za posameznike, ki se znajdejo v stiski, kot tudi za njihove bližje. Vsako leto se v Sloveniji zgodi nekaj okoli 400 samomorov. Na našem centru želimo delovati preventivno in oblikovati smernice za preprečevanje samomora in krepitve duševnega zdravja tistih, ki so za samomor bolj ogroženi. Zato izvajamo raziskavo, v kateri želimo podrobneje spoznati življenja posameznikov, ki so storili samomor ter jih primerjati z osebami, ki so umrle nenadne smrti (nesreče). Informacije o življenju pokojnikov lahko pridobimo s pogovorom z njihovimi svojci in bližnjimi.

V primeru smrti zaradi samomora se svojci soočajo z veliko stisko, včasih doživljajo tudi občutke sramu in krivde. Zato je pomembno, da imajo možnost pogovora z osebo, ki problematiko pozna, in ji bo prisluhnila.

Pomembno je dodati, da tovrstne raziskave, kjer se svojci lahko pogovorijo z osebo, ki jih razume, in prosto govorijo o svoji izkušnji ter življenju pokojnika, lahko delujejo pozitivno in predstavljajo razbremenitev za svojce.

Kdo lahko sodeluje v raziskavi?

K sodelovanju v raziskavi ste vabljeni vsi, ki ste izgubili bližnjo osebo zaradi samomora, od smrti pa je minilo manj kot dve leti. Želimo se pogovoriti z osebo, ki je pokojnika dobro poznala, zato ste k raziskavi vabljeni partnerji, starši, otroci in bratje oz. sestre pokojnikov in drugi. Če poznate koga, ki ustreza opisu, mu lahko posredujete povezavo do te spletne strani.

Screenshot 2014-10-17 11.51.41

Kako bo sodelovanje potekalo?

Z udeleženci raziskave bomo izvedli pogovor o pokojniku. Sodelovanje bo anonimno in prostovoljno. Vsakega, ki ga sodelovanje zanima, bomo še dodatno seznanili s podrobnostmi raziskave.
Raziskava poteka po celi Sloveniji.

Kako se prijavim?

Pokličite nas na telefonsko številko 040 490 580 ali nam pišite na elektronski naslov pogovor-ob-izgubi@upr.si ali po navadni pošti na UP IAM, Muzejski trg 2, 6000 Koper.

Izpolnite lahko tudi spletni obrazec, kjer pustite svoje podatke, da vas lahko kontaktiramo.

 

Raziskava poteka v okviru doktrske disertacije Urše Mars Bitenc

 

Značke: , ,