Duševno zdravje v času rednih in izrednih razmer

Nove, spremenjene okoliščine, povezane z novim koronavirusom, so v naša življenja vnesla različne izzive, razne spremembe in potrebe po prilagajanju. Da bi raziskali, kako ti učinki delujejo na naša življenja, počutje in doživljanje, smo na UP IAM Slovenskem centru za raziskovanje samomora pripravili raziskavo ter k sodelovanju povabili polnoletne prebivalce Slovenije. Izsledke ugotovitev predstavljamo v obliki prispevka, ki smo ga pripravili ob obeležitvi Svetovnega dne duševnega zdravja pod koordinatorstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V prispevku sodelavki, Nina Krohne in Vanja Gomboc, poudarita in pojasnita:

  • pomen duševnega zdravja,
  • opažene razlike v ravneh osamljenosti in subjektivnega blagostanja v času rednih in izrednih razmer,
  • doživljanje v povezavi z zaznanim tveganjem za okužbo,
  • izražene skrbi v povezavi z epidemijo in opažene pozitivne spremembe,
  • pomen in načine skrbi za dobro duševno zdravje v času rednih in izrednih razmer.

Prijazno vabljeni k ogledu prispevka!

Prav tako vas vabimo k sodelovanju v aktualni raziskavi o tem, kako trenutne razmere in trenutni ukrepi, povezani z boleznijo COVID-19, vplivajo na vaša življenja in na vaše počutje. Več o raziskavi si lahko preberete tukaj.

Povezava do spletnega vprašalnika: https://1ka.arnes.si/a/1893

Hvala vsem, ki se boste odločili za sodelovanje!

Raziskava o doživljanjih in občutkih, povezanimi z dogajanjem v povezavi z novim koronavirusom in boleznijo, ki jo povzroča, se izvaja v okviru programa Živ?Živ! Raziskovanje in preprečevanje samomora (P3-0384 (A)), financirana pa je s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije v okviru financiranja raziskovalnih programov v zvezi s pandemiijo COVID-19.